![](https://www.orduhaberler.org/wp-content/uploads/2022/12/ism-yalitim-ve-izolasyon.jpg)
Poliüretan (PUR veya PU olarak da kısaltılır), plastik veya sentetik reçinelerden biridir. Poliüretan kelimesi iki kısımdan oluşur: Yunanca “poli” (çok) ve “üretan” yani üretan grubu -NH-CO-O-. PU’nun yani poliüretan maddesinin nasıl üretildiğine bağlı olarak üç tip plastik ortaya çıkabilir: termoplastikler, duroplastikler ve elastomerler. Bu nedenle poliüretan da çok yönlüdür.
Mekanik Tesisat Poliüretan İzolasyon Yalıtım Özellikleri
Köpüksüz poliüretanın yoğunluğu 1000 ile 1250 g arasında değişmektedir. Yumuşak blok köpük için yoğunluk 5 ila 40 g ve sert blok köpük için 30 – 90 g arasındadır. Poliüretan ne kadar uzunsa ve dal sayısı ne kadar fazlaysa erime noktası o kadar yüksek olur.
Plastik su eklenerek köpürtülebilir. Poliüretan plastik zehirli olabilir. Ancak kür haline getirildikten sonra zararlı halinden çıkar.
Poliüretan termoplastik, termoset veya elastomer olarak oluşabilir.
Termoplastik: Eritilebilir ve soğumadan sonra eski şeklini tekrar alabilir. Poliüretan termoplastikler, enjeksiyon kalıplama olarak kullanılır.
Termoset: Nispeten sert ve katıdır. Bu nedenle, örneğin otomobillerdeki fren balataları için kullanımı çok uygundurlar.
Elastomer: Adından da anlaşılacağı gibi, elastomerler çok elastiktir, buna bağlı olarak kolayca deforme olabilirler. Bu nedenle poliüretan elastomer genellikle tekstil elyafları için kullanılır.
Yalıtım köpükleri: Yalıtım köpüğü, olağanüstü yalıtım özelliklerine sahip sert bir dolgu köpüğüdür. Öncelikle dolgu ya da yapısal destek için kullanılır.
- İstenilen şekilde işlenebilir.
- Düşük yoğunluğa sahiptir.
- Yangın geciktiricidir.
Yapısal köpükler: Yapısal köpükler, kompozitlerde sandviç yapılar için çekirdek olarak kullanılır ve petek yapılara uygun maliyetli bir alternatiftir. Düşük yoğunluklu yüksek mukavemet sunarlar.
- Sert kasaların veya hafif yapısal kalıpların imalatında kullanılır.
- Sağlam bir dış kısma, hafif ve sert bir çekirdeğe sahip olmak için kullanıma uygundur.
- İhtiyaca göre farklı yoğunluklara sahiptir.
- Yangın geciktirici özelliği bulunur.
Poliüretan Yalıtım Kullanımı
Plastiğin spesifik özelliklerine bağlı olarak, tekstil elyaflarından ayakkabı tabanlarına, yer döşemelerine, futbol toplarına ve minderlere kadar değişen olası kullanım alanları ile organik, sentetik bir yalıtım malzemesi olarak kullanılır. Bununla birlikte, plastik miktarına bağlı olarak, poliüretan günümüzde esas olarak köpük (PU/PUR köpük olarak da adlandırılır) olarak kullanılmaktadır.